Blog

Voeding en hooggevoeligheid

Ik heb aan Jorien Strik van Praktijk Vitalief gevraagd om een stukje te schrijven over het thema Voeding en Hooggevoeligheid. Het onderstaande artikel is haar kijk hierop:

Als je hooggevoelig bent, is er een grote kans dat je anders reageert op voeding dan de gemiddelde mens. Je kunt extra gevoelig zijn voor de geur of de smaak ervan of voor de consistentie in je mond (het mondgevoel). Sommige mensen lusten dan wel vruchtenyoghurt, maar niet als er stukjes vruchten in zitten, of ze vinden roomijs wel lekker, maar niet met brokjes chocolade erin. Of ze vinden de structuur van aubergine vies. Gelukkig is er keuze genoeg in de supermarkt, dus je kunt vast wel iets vinden wat je wel lekker vindt. Gruwt je kind van stukjes? Met de blender maak je daar korte metten mee. Vind je groente niet lekker? Stop het eens in saus, soep of een smoothie. Op deze manier krijg je heel veel gezonde vitaminen en mineralen binnen bijna zonder dat je het merkt.

Spiertest

Wat ik ook regelmatig zie in de praktijk, is dat hooggevoelige mensen veel voedingsmiddelen wel lekker vinden, maar dat ze die niet goed verdragen. Berucht zijn suiker, melk, tarwe, voedseladditieven en kleurstoffen. Bekende reacties zijn buikpijn,  diarree, eczeem, vermoeidheid en druk of agressief gedrag. Het is niet altijd makkelijk om de link met voeding te leggen. Vaak is er binnen een half uur tot een paar uur een reactie op de voeding die je eet, maar bij sommige mensen duurt het langer en is er pas na een paar dagen een reactie in de vorm van hyperactief gedrag of eczeem. Deze gevoeligheid van je darmsysteem kan aangeboren zijn, maar vaak heeft het te maken met een slechte darmflora of een lekkende darm. De voeding wordt dan niet goed afgebroken in je darm, er komen te grote moleculen in je bloedbaan en je immuunsysteem reageert daarop. Op deze manier loop je de kans om steeds meer allergieën te ontwikkelen. Ook neem je de vitaminen uit je voeding minder goed op en kunnen er tekorten ontstaan, b.v. van magnesium of vitamine B12.

Waar hooggevoelige mensen ook vaak op reageren, zijn pesticiden, herbiciden of antibiotica in de voeding. Als je beter reageert op biologische voeding, zou daar wel eens een oorzaak kunnen liggen.

Heb je problemen met voeding en/of je darmen en kom je er alleen niet uit? Misschien kan Jorien Strik van Vitalief je helpen. Met behulp van spiertesten is de gezondheid van je darmen prima te bepalen, ook tekorten in de voeding of allergieën zijn hiermee vast te stellen.

Tijdelijk gratis consult

Van maandag 19 januari tot en met zaterdag 24 januari is er weer ‘week van het gratis consult’  bij praktijk Vitalief. In een kort persoonlijk consult van een half uur kan Jorien de belangrijkste knelpunten vaststellen. Voor meer informatie zie www.vitalief.nl.