Hooggevoeligheid

hooggevoelig

Hooggevoeligheid – hoe zit dat eigenlijk?

Mensen die hooggevoelig zijn, hebben in het kort gezegd een scherper zinzuig dan anderen. Prikkels komen harder en dieper binnen en blijven langer hangen. Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuw- en zintuigenstelsel in combinatie met een verwerking van binnenkomende prikkels in je hersenen.

Kritiek

Critici zeggen dat hoogsensiviteit een mode woord is. En dat alle kinderen zo worden geboren. Maar dat ze gaande weg een filter ontwikkelen zodat ze wel met prikkels om kunnen gaan. Maar is dat eigenlijk wel zo? Ik zelf zie duidelijk verschil. Dit kun je al waarnemen in het hele begin van het leven van het kind. Deze baby’s zijn vanaf hun geboorte heel erg alert en snel overprikkeld. En hebben een sterkere behoefde aan rust en regelmaat. En begrenzing.

Studies

Een mode woord is het zeker niet. Al in de jaren 40 werd er over dit fenomeen gesproken. In de geneeskunde en psychiatrie. Er zijn concrete studies die dit menstype vanuit ondermeer de psychologie en psychopatalogie onderbouwen. De Amerikaanse hoogleraar psychologie Elaine Aron gebruikte de term hoog senitieve persoon. Inmiddels is het een alom bekend begrip.

Verschillende mate

Naar schatting is een op de 5 hoog sensitief. Je bent hoogggevoelig of niet. Maar de mate waarin je er last van hebt verschilt sterk. Dit komt onder andere door hoe je er mee om gaat. Maar ook waar jouw extra gevoeligheden zitten.

Verschillende gebieden

Niet ieder hooggevoeligpersoon heeft het op dezelfde gebieden. Je hoogevoeligheid word vooral versterkt als je in sociale situaties komt. Als je er niet leert mee om te gaan dan kun je er echt onder gaan lijden. Om dat alles zo hard binnenkomt is het overwerldigend en zeer uitputtend. Daarbij leven we in een maatschapij waar alles snel gaat en de sociale druk eenorm is. Het weg vallen van geloof en bezinning en het leven in de natuur, trekt een grote wissel op hooggevoelige mensen. De natuur en zingeving zijn de grote steunpilaren voor als je hooggevoelig bent. In onze houdige maatschapij moet je dit zelf dagelijks opzoeken en echt bewust in zetten in je leven. In vroegere tijden was dit veel meer geintergreerd in het dagelijks leven. omdat er inmiddels veel meer over bekent is wordt het gelukkig ook eerder erkend.

Handgrepen

Door dat het steeds sneller word erkend en gezien kunnen veel problemen voorkomen worden. Door deze kinderen van jongs af aan te leren luisteren naar zichzelf, zodat ze dicht bij zichzelf blijven. Ook het luisteren naar je eigen lichaam is heel erg belangrijk om te leren. Daardoor blijf je veel beter in je lichaam. Waardoor je weerbaarder bent tegen al die prikkels die op je af komen in het dagelijks leven.dat je leert dat je authentiek bent en je eigen unieke weg moet gaan bewanderlen in het leven in plaats van de massa te volgen. Je rust neemt regelmatig alleen bent bewust kiest met wie je wel niet niet verbind.en van wie je je afkoppeld. Zodat er geen roofbouw word gepleegd op je lichaam.

Hulp
Zoek je hier persoonlijke begeleiding bij dan kun je mij mailen voor een afspraak of je kunt mij mailen met je vragen. Zodat ik je een persoonlijk advies kan geven.

Meer lezen?….
Probeer dan deze boeken eens;
Leven met hooggevoeligheid – door Susan Marletta-Hart (uitgeverij ten have)
Leven met hoogevoelige kinderen – door Susan Marletta-Hart (uitgeverij ten have)
Hoogsensitiviteit als Kracht – Carolina Bont
Wegwijs in hooggevoeligheid – Door Gerda van der Veen en Erienne van der Veen.
Hoogsensitieve personen – door Elaine Aron
Ik ben hooggevoelig en jij? – Door Karina Zegers – de Beijl

14 Comments

 1. C

  Mijn dochter van vier maanden is hooggevoelig. Ze slaapt overdag steeds (een paar keer) maar 45 minuten en rust niet voldoende uit. ’s Nachts slaapt ze tot nu toe wel goed gelukkig. Hoe kan ik het slape overdag beter krijgen? We mijden al zoveel mogelijk prikkels, maar door te kort slapen raakt ze steeds oververmoeider en overprikkeld. Heeft u tips? Heeft een soort slaaptraining zin?

 2. m

  Hallo c ik herken u verhaal en onze dochter was nog stukken jonger toen wij daar mee te maken hadden.
  wij hebben leren inbakeren en veel structuur ons meisje mocht maximaal een uurtje wakker zijn en daarna werd ze ingebakerd maar wij hadden ook zelfs snachts dat ze zeer onrustig was ze maaide met haar armpjes bleek dat ze veel geborgenheid nodig had en dus ook structuur.
  Nu bijna 6 maanden slaapt ze stukken beter ook eventueel osteopaat zou kunnen helpen ivm houdingen of onrust ook daar is ons meisje geweest en hebben we echt een wereld van verandering gezien.
  en nu nog ze is stukken rustiger en slaapt heerlijk in haar bedje overdags een heel vrolijk meisje.
  dat gun ik jullie ook.

  gr m

 3. Automobile Report

  I went to male extra free The U.S. government’s monthly jobs report due out at the endof the week was also keeping investors on edge, particularlybecause the Fed has made the unemployment rate a pillar in itsdecision on economic stimulus.

 4. 86Rebekah

  I see you don’t monetize your website, don’t waste your
  traffic, you can earn additional cash every month
  because you’ve got hi quality content. If you want to know what is
  the best adsense alternative, type in google: adsense alternative Mertiso’s tips

 5. internet

  I just want to tell you that I am just all new to blogging and really savored your web-site. Very likely I’m going to bookmark your blog . You really have excellent articles and reviews. Cheers for revealing your web site.

 6. mens ralph lauren shirt

  You can certainly see your enthusiasm in the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart. “No man should marry until he has studied anatomy and dissected at least one woman.” by Honore’ de Balzac.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *