Blog

Feminisme

Feminisme betekenis
Feminisme. Gadver wat wekt dat woord toch altijd een naar beeld bij mij op. Maar de boodschap, gelijke rechten voor mannen en vrouwen, is eigenlijk nog steeds iets waar volop voor gestreden moet worden.

Zowel mannen en vrouwen zouden zich daar samen voor moeten inzetten: het is iets wat ons allemaal aan gaat. Wij zijn allemaal mensen. Dat is wat ons gelijk maakt op deze wereld. Eeuwenlang zijn vrouwen op een andere manier beoordeeld dan mannen, op het gebied van sexualiteit, onderwijs, loon, kiesrecht etcetera.

Feminisme

Het “gedachtegoed van de man” stond centraal: daarop gebaseerd richten wij de maatschappij in. In Nederland is er echt al heel veel veranderd, maar we zijn er nog lang niet. En zeker buiten onze landgrenzen wordt er nog zó anders omgegaan met de rechten van vrouwen.

Niet te gelovenSinds ik zelf een dochter op de wereld heb gezet, neemt het onderwerp “gelijke rechten voor man en vrouw” meer bezit van mij. Maar om dat echt gelijk te krijgen, moeten we de kracht van de mannen ook niet onderschatten. Deze strijd zouden we met elkaar moeten strijden: man en vrouw naast elkaar om zo gelijke rechten te krijgen. Zodat al onze dochters kleindochters vrij kunnen leven, aan kunnen trekken wat ze willen, keuzes maken waar zij achterstaan, reizen over de wereld zonder gevaar te lopen.

Ik zou graag het woord feminisme willen wassen en veranderen. Het woord hervormen, in een woord dat mij past en mij trots maakt. Ik zou het willen uitroepen en ophangen, en mensen in beweging brengen. Ondanks mijn afkeer van het woord, ben ik bang dat ik in mijn hart een ras feminist ben. 😉 Strijden jullie mee voor gelijke rechten?

3 Comments

 1. Sara

  Hallo

  Ik ben het ermee eens dat het woord feminisme een negatieve bijklank heeft, terwijl het zo belangrijk is in de wereld van vandaag. Vrouwen en mannen zouden gelijke rechten moeten hebben. Onbewust heb ik hier het woord ‘vrouwen’ voor ‘mannen’ gezet. Dit is namelijk omdat ik gewoon ben van altijd eerst ‘de man’ en dan pas ‘de vrouw’ te lezen. Ik vind dat niet eerlijk of al helemaal niet normaal. Verder denk ik dat we subtiel moeten tonen dat wij ook sterk zijn, niet sterker. Gelijkheid, man en vrouw betekenen evenveel. Het gaat niet om spierkracht of wie er meer aankan. Het gaat om het totaalplaatje, ieder zijn eigen krachten.

 2. KateSpadeCef

  pochitay Posredniki V Ssha Instagram @usapost ebay po horoshey cene [url=http://urlku.info/60cp0] istochnik brendovye veshhi po nizkim cenam podruge ; [/url] …
  куплено последний магазин инстаграм @usapost
  нашел люкс бренд тойоты подруге [url=http://augustjarpemo.se/url/2eynx] Kupit Platie K Chemu Snitsya Platie ! [/url]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *