Allerheiligen en Allerzielen

Op 11 november is het Sint Maarten, velen van ons kennen dit feest waarschijnlijk wel. Maar er zijn nog twee feesten deze maand, op 1 november is Allerheiligen en op 2 november Allerzielen. Het valt altijd op deze vaste data.

Oktober is de maand waarin de natuur voor het laatst oplicht met zijn bruine en goede bladeren en de mooie herfst tinten die de zon ons geeft. November is de donkerste maand van het jaar. Direct aan het begin van deze maand vallen twee feestdagen. (Waar denk ik niet heel veel bij stil wordt gestaan in het algemeen.)

Allerheiligen – 1 november

Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. Dit is de dag dat alle heiligen worden herdacht die op de wereld geleefd hebben, en na hun leven heilig zijn verklaard. Omdat ze tijdens hen leven een aantal bijzondere innerlijke kwaliteiten hebben ontwikkeld. Allerheiligen valt elk jaar op 1 november. Het is een Christelijke feestdag die in het teken staat van de nagedachtenis aan Allerheiligen en martelaren.

In veel landen is Allerheiligen een nationale feestdag. Vanaf 1968 wordt dit in Nederland op 1 november gevierd. In andere landen ligt de datum van viering tussen 31 oktober en 6 november

Geschiedenis van Allerheiligen

De geschiedenis van Allerheiligen gaat vele eeuwen terug. Waarschijnlijk is het ontstaan in de periode dat het Keltische nieuwjaarsfeest Samhain rond 31 oktober werd gevierd. In het jaar 837 werd 1 november officieel uitgeroepen tot katholieke gedenkdag. Dit werd gedaan door paus Gregorius de vierde, die paus was van 827 tot 844.

Allerzielen – 2 november

Allerheiligen en Allerzielen zijn twee aparte gedenkdagen. Allerheiligen valt op 1 november, Allerzielen op 2 november. Wat betekent Allerheiligen en Allerzielen precies? Jaarlijks worden op 1 november de heiligen en martelaren herdacht. Een heilige is een christelijke titel die wordt toegekend aan bepaalde overleden personen. Dit zijn personen die volgens het katholieke geloof leefden, en daarnaast rechtschapen zijn. Martelaren zijn gelovigen die voor Christus bereid waren geweld te ondergaan. In sommige gevallen stierf een martelaar de marteldood vanwege het christelijke geloof.

Op de dag van Allerheiligen en Allerzielen worden deze mensen herdacht. Wat zijn allerzielen? Dit zijn zielen die nog niet in de hemel zijn, maar zich in het vagevuur bevinden.

Herdenken van mensen die zijn overleden

Dus 2 november wordt er Allerzielen gevierd. Dan worden alle ( gewone) mensen die overleden zijn herdacht. In sommige families wordt op deze dag ook de tafel gedekt voor de overledenen. Ik sta deze dag altijd stil bij het verlies van mijn zoon. Ik brand een kaars en heb het met mijn gezin over hem. Op sommige begraafplaatsen en in sommige crematoriums wordt er op een prachtige manier aan deze dag vorm gegeven. Mijn droom is om ook ooit dit te gaan organiseren op de begraafplaats van mijn zoontje. Tot nu toe is dat er nog niet van gekomen. Op deze dag kan je binnen je gezin ruimte maken om al je dierbare te herdenken. Het geeft je de kans om op deze dag ruimte te maken om over hen te praten, of naar het graf te gaan, een kaars te branden, of iets anders samen te doen wat passend voor je voelt.

In het Engels word deze dag ook wel the “thinnest time of the year” genoemd; de dunste dag van het jaar. Omdat de sluier tussen licht en donker, hemel en aarde, tussen leven en dood heel dun is. Ook letterlijk komt de hemel weer “vrij”. Alle bladeren zijn gevallen, de takken zijn alleen nog over. In de nacht heb je vrij zicht naar de sterrenhemel. Buiten word het licht minder. Het is tijd om het licht maar binnen te halen. Een prachtige tijd voor reflectie. Je wordt weer aangezet om naar binnen te keren. En het licht in jezelf aan te wakkeren.

Bloemstukken

Met Allerheiligen leggen veel mensen een grafstuk of bloemstuk bij het graf van de dierbare overledene. Daarom zijn veel mensen op zoek naar Allerheiligen bloemstukken zelf maken. Op internet zijn prachtige voorbeelden te zien van grafstukken en bloemstukjes. Voorbeeldfoto’s zijn te vinden op Pinterest.

Er worden verschillende bloemsierkunst technieken gebruikt. Benodigdheden voor het zelf maken van een Allerheiligen grafstuk zijn een strokrans, steekschuim, snoeischaar en krammen. Verder wordt er gebruik gemaakt van diverse bloemen, bladeren en bessen. Het Allerheiligen grafstuk wordt in de vorm van een krans gemaakt. Dit is een mooi geschenk voor dierbare overledenen.

Waarom chrysanten met Allerheiligen?

Allerheiligen en chrysanten, ze lijken bij elkaar te horen. Op deze bijzondere dag staan mensen stil bij het voorbije jaar en betuigen respect voor de naaste medemens. Op het graf van dierbare overledenen worden bloemen gelegd, dit zijn in veel gevallen chrysanten. Waarom chrysanten met Allerheiligen? Deze bloemen werden van oudsher in China gekweekt. De chrysant stond symbool voor een lang leven. Dit is de reden waarom chrysanten vaak op het graf worden neergelegd. Dit gebeurt niet alleen met Allerheiligen, de chrysant is een typische grafbloem. Dat deze bloem ook nog eens sterk is, is een bijkomend voordeel.

Allerheiligenviering

Op zoek naar een allerheiligenviering? Er zijn verschillende Allerheiligen vieringen in Nederland. Diverse parochies in gemeenten besteden hier aandacht aan. Een allerheiligenviering begint met een begroting, intredelied en openingswoord. Daarna is er ruimte voor vergevingsmoment en lofprijzing. De communie, bezinning, zending en zegen vormen de afsluiting van de allerheiligenviering.

Is Allerheiligen een vrije dag?

Mensen vragen zich af of Allerheiligen een feestdag, maar ook een vrije dag is. In veel landen waaronder België, Spanje en Italië is Allerheiligen een vrije dag. Dit geldt ook voor grote delen van Duitsland. Nederland vormt hier een uitzondering op. In dit land is Allerheiligen geen officiële vrije dag. Werknemers moeten gewoon aan het werk, tenzij Allerheiligen op een voor hen normale vrije dag valt.

Omdat het geen officiële feestdag is, verandert er ook niks aan de loonvergoeding. Mensen die op Allerheiligen aan het werk gaan, ontvangen hun gebruikelijke salaris zonder speciale toeslag of bonus. De werkgever kan er uiteraard voor kiezen om dit wel te doen.

Waarom is Allerheiligen een betaalde feestdag?

Allerheiligen is alleen een betaalde feestdag wanneer het een wettelijke feestdag is. In vroegere jaren was Allerheiligen in Nederland een wettelijk betaalde feestdag. Dit gold ook in België. Naar aanleiding van aanpassingen aan de multiculturele samenleving zijn betaalde feestdagen aangepast. Voor Nederland en België heeft er een verschuiving plaatsgevonden in de feestdagen Pasen, Hemelvaartsdag en Allerheiligen. Afhankelijk van het land is dit niet langer een betaalde feestdag. Dit betekent dat werknemers, ondanks dat ze moeten werken, geen extra salaris of bonus ontvangen.

Officiële feestdagen Nederland

Nederland kent een aantal officiële of wettelijke feestdagen. Op deze dag hebben mensen een dagje vrij. De officiële feestdagen Nederland vallen op nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren en Kerstmis. Daarnaast kunnen, afhankelijk van de werkgever, ook Koningsdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaart als vrije dag worden aangemerkt.

Officiële feestdagen België

Ook België kent een aantal officiële feestdagen. Dit zijn nieuwjaarsdag, paasmaandag, dag van de Arbeid en Hemelvaart. Ook pinkstermaandag, nationale feestdag en Allerheiligen vallen hieronder. Daarnaast zijn wapenstilstand en Kerstmis ook nog eens wettelijke feestdagen in België.

Allerheiligen en Halloween

De feestdag Allerheiligen valt op 1 november, dit is één dag na Halloween. Maar wat is Halloween voor een feestdag? Deze dag valt op 31 oktober en speelt vooral een belangrijke rol in Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Ierland. Ook in Nederland en België wordt steeds vaker aan Halloween gedaan. Halloween is afgeleid van All Hallows Eve oftewel Allerheiligen avond.

Read More
maart 26, 2015
januari 11, 2015
december 23, 2014
Copyright @ zoektocht.nu 2023